Kuvassa neljä naista syö eväitä kosken rannalla. Naiset hymyilevät toisilleen. Taustalla näkyy kosken ylittävä silta ja kesäistä metsämaisemaa.

Suomen luonnon päivää juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina jo kymmenettä kertaa!

Tänä vuonna luontoa juhlitaan jälleen lukuisissa tapahtumissa ympäri Suomen. Luontoa voi juhlia myös nostamalla Suomen lipun salkoon tai maljan lempilajilleen, nauttimalla mustikkapiirakkaa, lähtemällä retkelle yksin tai läheisten kanssa. 

Eläköön Suomen ihmeellinen luonto! Suomen luonnon päivää juhlittiin ensi kerran elokuussa 2013. Suomalaiset ovat ottaneet päivän juhlimisen innolla omakseen, ja se on vakiintumassa kalentereihin liputuspäiväksi vuodesta 2023 lähtien. Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka liputtaa luonnolleen. 

Päivän suosion jatkuva kasvu ja nopea vakiintuminen suomalaisten merkkipäivien aateliin ovat osoitus siitä, että luonto on suomalaisille tärkeä, juhlan ja liputtamisen arvoinen. Viime vuosien koronapandemian aikaan uudetkin ihmisryhmät tuntuvat löytäneen Suomen luonnon arvon.

Tänä vuonna hurrataan ahvenille ja saukoille, meriharakoille ja valkolehdokeille – sekä Sinun lempilajillesi

Tänä vuonna erityisenä juhlanaiheena ovat meille suomalaisille tärkeät eläimet, kasvit, sienet ja koko Suomen luonnon ainutlaatuinen monimuotoisuus.

Suomen luonnon päivän kunniaksi on kerätty elokuun ajan eri-ikäisiltä suomalaisilta tarinoita heille tärkeistä lajeista. Vastausten lajikirjo hämmästyttää. Kansallislajiemme karhun ja laulujoutsenen lisäksi suosikkilajilistalta löytyy hämähäkkejä, kastematoja, kimalaisia, vanhoja puita, yöllä tuoksuvia kasveja, keväisin saapuvia muuttolintuja. Moniin lempilajeihin liittyy tarinoita ja muistoja hienoista luonnossa koetuista hetkistä ja niihin liittyneistä läheisistä ihmisistä.

Tarinoita voi käydä lukemassa ja kertomassa osoitteessa yle.fi/aihe/luonto. Itselle tärkeistä lajeista voi kertoa halutessaan myös omilla sometileillään (#lempilaji #minfavoritart).

Suomen luonnon päivän suojelijana on toiminut alusta alkaen tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio. Hän kertoo lempilajinsa olevan meriharakka, joka on eksoottisen näköinen, helppo tunnistaa, viihtyy saaristossa ja toisaalta myös kaupungeissa.

Kuvassa näkyy auringonlaskua vasten teltassa istuva nainen. Hänen voi nähdä hymyilevän ja pitelevän kädessään kuksaa. Tärkeä osa Suomen luonnon päivää on ulkona nukkuminen.
Kuva: Sampsa Sulonen / Suomen Latu

Elokuun viimeinen viikko pursuaa luontoretkiä ja -tapahtumia

Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä lähiluontoon, halataan puita, kuntoillaan luonnossa, joogataan metsässä, järjestetään luontotalkoita ja vain nautitaan luonnosta.

Suomen Latu haastaa kaikki suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Tuhansien tähtien Metsähotellit kohoavat Nurmijärvelle ja Kannonkoskelle. Seitsemisessä ja Hiidenportissa juhlistetaan 40-vuotiaita kansallispuistoja. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään koko perheen luontokuvafestivaali, luomutiloilla pidetään avoimia ovia ja lukuisten organisaatioiden paikallisyhdistykset järjestävät tempauksia, tapahtumia tai retkiä luontoon. Moni koulu ja päiväkoti juhlistaa luontoa osana opetustoimintaa koko viikon ajan. 

Suomen luonnon päivän juhlinta onkin viime vuosina alkanut levittäytyä koko elokuun viimeiselle viikolle. Suomen luonnon juhlapäivää voi viettää myös yksinkertaisesti lähtemällä luontoretkelle yksin tai kavereiden kanssa nauttimaan eväistä ja tunnelmasta. Monelle suomalaiselle se on ollutkin tärkein tapa juhlistaa luonnon päivää.  

Lisätietoja:

Heli Rekiranta, Suomen luonnon päivän koordinaattori, 040 7544664, heli.rekiranta(at)metsa.fi

Suomen luonnon päivän lempilajitarinat osoitteessa: yle.fi/aihe/luonto (https://yle.fi/aihe/a/20-10002744)

Seuraa Suomen luonnon päivää somessa: Instagram @suomenluonnonpaiva, Twitter @suomenluonnonpv, Facebook @suomenluonnonpaiva

#suomenluonnonpaiva #liputanluonnolle #finskanaturensdag #finnishnatureday #mustikkapiirakka #lempilaji #minfavoritart

Suomen luonnon päivästä: Tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen ja suomalaisten luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassamme. Mustikkapiirakka on päivän virallinen leivos. Avoin kaikille, jotka haluavat juhlistaa Suomen luontoa, epäpoliittinen, epäkaupallinen. Päivää koordinoivassa ohjausryhmässä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.