Kuvassa neljä naista syö eväitä kosken rannalla. Naiset hymyilevät toisilleen. Taustalla näkyy kosken ylittävä silta ja kesäistä metsämaisemaa.

Finska naturens dag firas sista lördagen i augusti redan för tionde gången!

I år firar vi naturen igen med ett stort antal evenemang runt om i Finland. Du kan även fira naturen genom att hissa upp Finlands flagga i flaggstången eller skåla för favoritarten, njuta av blåbärspaj, göra en utflykt för dig själv eller med dina närmaste.
 
Länge leve Finlands underbara natur! Finska naturens dag firades första gången i augusti 2013. Finländarna har ivrigt tagit firandet av dagen till sig och dagen kommer att bli en etablerad flaggningsdag i kalendern från och med år 2023. Finland är det första landet i världen som flaggar för sin natur. 

Dagens ökande popularitet och den snabba etableringen i adeln bland finländska märkesdagar visar att naturen är viktig för finländarna och värd att fira och flagga. Under de senaste årens corona-pandemi har även nya folkgrupper börjat förstå värdet av Finlands natur.

I år hurrar vi för abborrar och uttrar, strandskator och nattvioler – samt för Din favoritart

Speciellt festtema för i år är djur, växter, svampar och hela Finlands naturs säregna mångfald, allt som är viktigt för oss finländare.
För att hedra Finska naturens dag har man sammanställt berättelser av finländare i olika åldrar om arter som är viktiga för dem. Svarens artrikedom överraskar. Utöver våra nationalarter björn och sångsvan hittar vi på listan över favoritarter spindlar, daggmaskar, humlor, gamla träd, växter som doftar på natten, flyttfåglar som anländer på våren. Till de flesta favoritarter kopplar man berättelser och minnen från fina stunder i naturen och de närstående personer som hör ihop med dessa.

Berättelserna kan du läsa och berätta på adressen yle.fi/aihe/luonto. Viktiga arter för dig kan du, om du önskar, även berätta om på dina egna sociala medier (#lempilaji #minfavoritart).

Presidentens maka fru Jenni Haukio har från starten fungerat som beskyddare för Finska naturens dag. Hon berättar att hennes favoritart är strandskatan, med sitt exotiska utseende, som är lätt att känna igen, trivs i skärgården och även också i städerna.

Bild: Suomen Latu

Sista veckan i augusti är fylld av naturutflykter och -evenemang

Under Finska naturens dag anordnar man utflykter till närnaturen, kramar träd, tränar i naturen, utför yoga i skogen, ordnar naturtalkon och bara njuter av naturen.
 
Suomen Latu utmanar alla finländare att sova en natt utomhus. De tusen stjärnornas Skogshotell reser sig i Nurmijärvi och Kannonkoski. I Seitseminen och Hiidenportti firar vi de fyrtioåriga nationalparkerna. I Finlands naturcenter Haltia ordnar man hela familjens naturfotografifestival, de ekologiska gårdarna håller dörrarna öppna och ett stort antal av organisationernas lokalföreningar ordnar eskapader, evenemang eller utflykter i naturen. Som en del av undervisningsverksamheten firar många skolor och daghem naturen hela veckan. Firandet av Finska naturens dag har under de senaste åren börjat breda ut sig under hela sista veckan i augusti. 
 
Du kan även fira Finska naturens dag på ett enklare sätt genom att bege dig på en naturutflykt, ensam eller tillsammans med vänner och njuta av matsäck och stämning. För många finländare har detta varit det viktigaste sättet att fira naturens dag. 

Ytterligare information:

Heli Rekiranta, koordinator för Finska naturens dag, 040 7544664, heli.rekiranta(at)metsa.fi
Berättelser om favoritarter på Finska naturens dag på adressen: yle.fi/aihe/luonto (https://yle.fi/aihe/a/20-10002744)  

Finska naturens dag i ett nötskal:
  • Finska naturens dag firas alltid den sista lördagen i augusti. Dagen har firats sedan år 2013.
  • Finska naturens dag är en nykomling bland våra nationella högtidsdagar. Den antecknades i Universitetsalmanackan från och med år 2020.
  • Målet är att öka respekten för naturen och stärka finländarnas förhållande till naturen i vårt allt mer urbaniserade samhälle.
  • Öppen för alla som vill fira Finlands natur, opolitisk, okommersiell.
  • Inrikesministeriet rekommenderar flaggning för den finska naturen. År 2022 är redan de sjätte året som flaggning rekommenderas. Från och med år 2023 är Finska naturens dag en etablerad flaggningsdag.
  • Du kan flagga på många olika sätt: hissa upp flaggan i flaggstången på din egen gård, dekorera din matsäck eller mat med små flaggor eller klä dig i blåvitt.
  • Blåbärspajen är festbakelsen för Finska naturens dag.
  • Styrgruppen som koordinerar dagen är Forststyrelsens Naturtjänster, Sitra, Suomen Latu, Finlands naturskyddsförbund, Finlands natur- och miljöskolors förbund, Finlands Scouter, Finlands Hjärtförbund, Finlands miljöcentral och Yle Natur.