Fira Finlands natur 31.8.2019

För oss finländare är naturen så nära att man inte alltid ens märker den. Naturen är som en bra kompis som man saknar först när man är borta från den. Den är närvarande i allt vi gör: i maten, i våra samtal, på fester, i konsten och i leken samt naturligtvis i motion och idrott. Ibland får denna kompis oss att tappa nerverna. När sikten är skymd av snöyra eller ett sommarbröllop avbryts av ett skyfall förbannar vi den nyckfulla naturen. Men när naturen bjuder på sin bästa sida klarnar våra tankar och lättar stegen. Den ger också anledning till ett och annat skratt.

Var och en av oss har sin egen grej med naturen. Naturen upplevs nära i suset av uråldriga furor, vågornas brus, stadsnaturens nattliga hemligheter och närskogens gåvor. En letar bär eller svamp till en soppa, en annan söker vila och en tredje äventyr. En följeslagare så mångsidig som denna är värd att fira.

Evenemangstipsen nedan ger dig en förhandsbild av de planerade evenemangen som ordnas under dagen. Plocka idéer till ditt eget evenemang, delta i evenemang eller gå uti naturen med en kompis eller familjen. Inför ditt eget evenemang på kartan redan nu så kanske du hittar någon att samarbeta med!

Bild: Metsähallitus / Eeva Mäkinen

Flagga för den finska naturen

I 2017 Finland blev världens första land som flaggade officiellt för att hylla sin natur.  Samma festliga procedur fortsätter även 2019. Delta i flaggningen och visa hur viktig den finska naturen är för dig! Läs mer här.

Bild: Metsähallitus / Heikki Ranta

Baka din egen version av blåbärspaj

Baka en läcker paj av solmogna blåbär när du dukar upp i naturen! Blåbärspajen är jubileumsbakverket på Finska naturens dag.

Bild: Metsähallitus / Petri Jauhiainen

Gå ut i naturen!

Gå ut i naturen på ditt eget sätt. Ta med dig en svampkorg, fågelkikare eller hundkompis! Planera ett träningsprogram för stiglöpning och håll dina drömmars träningspass i en nationalpark på Naturens dag.

Bild: Visit Finland / Raija Lehtonen

Gemensam picknick i det fria

Duka upp till en festlig picknick i naturen och bjud in dina vänner. Bred ut en vit duk på filten eller utflyktsbordet och duka med fina kärl och blommor. Utnyttja naturens gåvor. Njut av kvällsskymningen i augusti.

Bild: Kuva: Metsähallitus / Joel Heino

Krama ett träd du gillar!

Trädkramningsveckan uppmuntrar människorna att krama träd och visa sin uppskattning för näromgivningen. Dina tankar och din kropp slappnar av och dina sinnen väcks när du kramar träd #puunhalausviikko

Välkommen med!

Ordna ett evenemang, delta i ett evenemang eller ta någon med ut i naturen som annars inte skulle kunna komma ut! Dela dina upplevelser på #luonnonpäivä / #naturensdag och #liputanluonnolle / #flaggaförnaturen.

Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x