Juhli Suomen luontoa elokuun viimeisenä lauantaina 28.8.2021

Suomalaiselle luonto on niin lähellä, ettei sitä aina edes huomaa. Se on kuin paras kaveri, jota alkaa kaivata vasta, kun siitä joutuu erilleen. Se on mukana kaikessa mitä teemme: ruoassa, puheessa, juhlissa, taiteessa ja leikissä sekä tietysti liikunnassa. Välillä käy niin, että tähän kaveriin menee myös hermot. Kun lunta tupruttaa silmien täydeltä tai kun vettä tulee kesken kesähäiden, me kiroamme tuittupäistä luontoamme. Mutta kun sen kanssa pääsee taas liikkeelle, mieli virkistyy ja jalka nousee rivakammin. Saattaa vähän naurattaakin.

Jokaisella meistä on luonnon kanssa omat juttumme. Sen kanssa tulevat tutuksi ikihonkien humina, aaltojen pauhu, kaupunkiluonnon öiset salat ja lähimetsän antimet. Mistä yksi etsii marjoja tai sienisopan aineksia, etsii toinen lepoa ja kolmas seikkailua. Näin kirjavaa kaveria kannattaa juhlia yhdessä.

Alla on tärppejä Suomen luonnon päivän viettoon. Osallistu toisten järjestämiin tempauksiin ja tapahtumiin tai ideoi oma juttusi luonnon juhlintaan. Aina voit myös vain lähteä kaverin tai perheen kanssa luontoon ja juhlia omalla tavallasi.

Liputa Suomen luonnolle

Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi. Sisäministeriö suosittelee liputusta myös vuonna 2021. Osallistu liputukseen ja näytä, miten tärkeä suomalainen luonto sinulle on! Lue lisää täältä.

Leivo näköisesi mustikkapiirakka

Kesäauringon kypsentämistä mustikoista saat leivottua herkullisen piirakan mukaan retkelle! Tartu mustikkapiirakkahaasteeseen – jaa resepti tai kuva herkullisesta retkieväästä #luonnonpäivä #mustikkapiirakka.

Rentoudu luonnossa

Suuntaa luontoon vain olemaan joko yksin, kaksin tai porukalla. Sulje silmäsi ja aisti luonto ympärilläsi. Luonnossa oleskelu hellii sekä mieltä että kehoa. Lue lisää Luontoon.fi.

Nuku yö ulkona

Yöksi tuhansien tähtien hotelliin? Miksipä ei! Suomen Latu haastaa koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona Suomen luonnon päivänä. Jaa tunnelmasi yölliseltä seikkailulta #nukuyöulkona ja #luonnonpäivä. Lue lisää: Suomenlatu.fi.

Sibeliusboksi – pala luontoa tulitikkuaskissa

Säveltäjällämme Sibeliuksella oli tapana pitää pala suomalaista luontoa taskussaan. Kun inspiraation lähdettä tarvittiin, se oli aina käden ulottuvilla. Askartele oma Sibeliusboksi ja poimi mukaasi pala suomalaista luontoa. Lue lisää Sibeliusboksista.

Kansallispuistot kutsuvat

Suomen luonnon päivälle mainioita juhlatiloja ovat maamme kaikki 40 kansallispuistoa, jotka ovat todellisia luontoupeuksia. Katso eri kansallispuistojen reitti- ja palveluvaihtoehtoja osoitteessa Luontoon.fi

Suomen luonnon juhla kouluissa ja päiväkodeissa

Kouluissa ja päiväkodeissa Suomen luonnon päivää voi viettää jonakin elokuisena arkipäivänä! Tee näin: Mene mustikkametsään! Opi ja nauti Suomen luonnossa! Kokoa oma Sibeliusboksi! Lue vinkit.

Halaa puuta josta pidät!

Puunhalausviikko kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään. Halatessa mieli ja keho rentoutuvat ja aistit heräävät #puunhalausviikko.

Sampo Kiviniemi/Vastavalo

Käännä katseesi tähtitaivaalle

Luonnon päivän päätteeksi voit ihailla yllesi kaartuvaa tähtitaivasta ja bongata vaikkapa Linnunradan! Mitkä tähdet loistavat taivaalla ensimmäisinä? Katso illan tähtivinkit Ursan sivulta.

Havainnoi luontoa kanssamme

Suomen luonnon päivänä innostetaan tekemään havaintoja kasvi-, eläin- ja sienilajeista sekä ympäristöstä. Kansalaishavainnointi on tärkeä keino kerätä tietoa lajeista ja luonnosta sekä ympäristön muutoksesta. Lähde mukaan tekemään havaintoja! Käytä tunnisteita #kansalaishavainto #lajitieto #luonto

Tule mukaan
Järjestä tapahtuma, osallistu tapahtumiin tai vie luontoon joku, joka sinne ei muuten pääse! Jaa tunnelmasi #suomenluonnonpäivä #liputanluonnolle