Vinkit Suomen luonnon päivän viettoon kouluille ja päiväkodeille 2021

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna liput nostetaan salkoon 28.8.2021.

Kouluissa ja päiväkodeissa luonnon juhlapäivä voi olla jo edellisellä viikolla tai päivästä voi tehdä lauantaikoulupäivän.

Mustikkapiirakka

Kerätkää yhdessä mustikoita ja leipokaa Suomen luonnon päivän mustikkapiirakka. Mustikan lehdistä voi keittää myös teetä, joukkoon sopivat esimerkiksi vadelman ja mustaherukan lehdet.

Vinkki: Jos piirakan leipomiseen ei ole tiloja tai aikaa, mustikat maistuvat sellaisenaan tai vaikka sokerin ja maidon kanssa!

Vinkki: Pienimpien retkeilijöiden mielikuvituksella voidaan kattaa myös hieno juhlapöytä metsän asukkaille sammalmättäälle tai kalliolle luonnonmateriaaleista.

Sukella luontoon runojen kautta

Millainen Suomen luonto on runon kielellä? Suomen luonnon päivä järjesti viime vuonna kaikille avoimen runokilpailun. Voittajan valitsi Tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio. Kilpailuun saapuneet runot ja omien runojen kirjoittaminen ovat hyviä lähtötelineitä luontoon myös tänä vuonna.

Vinkki: Järjestäkää luontorunoraati! Lukekaa luontorunokilpailuun lähettyjä runoja. Pohtikaa: Haluaisinko kokea itse jotakin runoissa kuvattua? Onko runossa kuvattu kokemus minullekin tuttu? Minkälaisia runoja suomalaiset nykyään kirjoittavat luonnosta? Näkyvätkö niissä ympäristöhuolet? Vieläkö järven pinnan tai lumihangen kimaltelu vaikuttaa katsojiin yhtä voimakkaasti kuin ennen? Kokevatko suomalaiset edelleen kesäyön valon taikaa? Saako ruska runoilemaan? Vai tuntuuko marraskuinen metsä harmaine sävyineen läheisemmältä? Välittyvätkö hienot hetket edelleen runoina yhtä hyvin kuin ennen?

Vinkki: Luontorunoon voi yhdistää valokuvan, maalauksen tai piirustuksen. Runon voi kirjoittaa tikulla rantahiekkaan tai kepeillä sammalmättäälle. Sen voi myös vaikka räpätä, twiitata tai snäpätä.

Vinkki: Pienimpien kanssa voi käyttää menetelmänä runottamista (Suomen lasten Metsäretkipäivä)

Vinkki: Luontoruno voi olla etäkoulutehtävä! Runoja voi kirjoittaa ainakin äidinkielen, ympäristöopin, biologian, maantiedon ja taideaineiden tunneilla. Halukkaat voivat lähettää runot kilpailuun, mutta runoja voi kirjoittaa myös muuten vaan.

Vinkki: Suomen metsäretkipäivä järjestää lasten ja nuorten sävellyskilpailun. Voisiko runosi myös säveltää? Lue lisää! (Suomen lasten Metsäretkipäivä)

Pelasta pörriäinen

Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja (YLE) kutsui kaikki mukaan talkoisiin. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan. Kampanjan sisällöt ovat myös tänä vuonna tärkeitä.

Vinkki: Suomalaisille pörriäisille kotoisa hyönteishotelli on helppo helppo tehdä itse vaikka maitopurkista ja järviruo’osta.

Vinkki: Vaikuta lähiympäristöösi! Miten pihasta voisi tehdä pölyttäjäystävällisemmän? Voisiko nurmikon jättää jostakin leikkaamatta tai istuttaa pihaan pölyttäjien suosikkikukkia? Kuka vastaa koulumme pihan hoidosta, entä taloyhtiöiden takapihoista? Selvittäkää ja ryhtykää toimeen: Keneen kannattaisi ottaa yhteyttä? Miten perustelette asian esimerkiksi rehtorille, taloyhtiön hallitukselle, huoltoyhtiölle? Pienikin osa pihasta voi olla tärkeä pörriäisten paratiisi.

Lisää vinkkejä ja pörriäistietoutta löydät MAPPA.fi -palvelun Pölyttäjät-teemarepusta tai hakusanalla pölyttäjät

Sibeliusboksi

Tiesitkö, että Suomen arvostetuin säveltäjä Jean Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää? Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä takaisin suomalaisten honkien suojaan.

Mitä teidän Sibeliusboksinne voisi sisältää? Millaiset pienet luonnosta kerätyt esineet tuovat mieleen kivoja muistoja luonnosta? Onko se jotain mikä tuoksuu? Jotain mikä tuntuu mukavalta kädessä (esimerkiksi sileä kivi)? Jotain mikä näyttää kauniilta? Jotain, mistä tulee mieleen jokin hauska luonnossa tapahtunut asia? Esineitä kerätessäsi muistathan jokamiehenoikeudet (esimerkiksi sammaleen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa)!

Tee näin: Kerätkää tyhjiin tulitikkurasioihin luonnosta muistoja tuovia luonnonesineitä. Kaikkien esineiden täytyy mahtua tulitikkuaskiin, joten esineet pitää valita huolella. Esineitä voi myös (tarvittaessa aikuisen avustuksella) leikata pienemmäksi (esimerkiksi irrottaa kävyn suomun tai lyhentää oksaa sopivan mittaiseksi). Lopuksi kaikki pääsevät esittelemään, miksi valitsivat juuri kyseiset esineet.

Vinkkejä: Rasioita voi koristella maanläheisin värein ja luonnon materiaalein, tutustua Sibeliukseen, opiskella jokamiehenoikeuksia, puhua luontosuhteesta tai tehdä Sibeliusboksista Suomen luonnon päivän ”kortin” kotiinviemisiksi. Sibeliusboksien sisällöt tarinoineen voi koota koko ryhmän yhteiseksi tauluksi, josta tarkastellaan, miten erilaisia pieniä esineitä luonnosta löytyykään ja miten monenlaisia kivoja muistoja luontoon voi liittyä.

Tietoa jokamiehenoikeuksista löydät Mappa.fi -materiaalipankista hakusanalla jokamiehenoikeudet!

Nuku yö ulkona

Suomen Latu haastaa koko Suomen nukkumaan yön ulkona Suomen luonnon päivänä. Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Yönsä voi viettää metsähotellissa, kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka omalla pihalla. Aina ei tarvitse lähteä kauas, yö oman koulun pihalla on elämys!

Vinkki: pyytäkää perheitä avuksi ja lainatkaa makuupusseja, retkipatjoja ja telttoja. Saisitteko jostakin lainaksi ison puolijoukkueteltan koko luokalle?

Aisti Suomen luonto

Metsäsinfonia: Etsi yksin tai yhdessä metsän ääniä. Äänistä koostetaan sinfonia. Äänet voi nauhoittaa puhelimella tai ääniä voi matkia äännellen, soittimilla tai luonnonmateriaaleja käyttäen. Voitte myös arvuutella löydettyjä ääniä muille. Jos ujostuttaa, voi äänen esittää vaikka puun tai pensaan takaa.

Tuoksut talteen: Kerää metsän tuoksut tuoksupurkkeihin. Arvuutelkaa, mitä tuoksuja purkeissa on! Tuoksupurkiksi sopii mikä tahansa pieni purkki tai muki. Kannen alla tuoksu voimistuu ja tuoksuja voi voimistaa myös kasvin osia murskaamalla tai pisaralla vettä (vrt. metsä vesisateen jälkeen). Nostetaan tuoksumaljat Suomen luonnolle!

Tunne luonto: Tunnustele silmät kiinni luonnonmateriaaleja: kova vs. pehmeä, kylmä vs. lämmin, sileä vs. karhea, kuiva vs. kostea. Materiaalit voidaan etsiä ja tunnustella kaverin kanssa tai ryhmälle voidaan tehdä valmis tunnustelupaikka metsään.

Lisää vinkkejä Suomen luonnon päivän viettoon kouluissa ja päiväkodeissa: MAPPA.fi