Havainnoi luontoa kanssamme

Suomen ympäristökeskus SYKE osallistuu Suomen luonnon päivän viettoon innostamalla kansalaisia tekemään luontohavaintoja ja ilmoittamaan niistä. Kampanjaan ovat lähteneet mukaan Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Luonnonvarakeskus Luke ja BirdLife. Ne ylläpitävät ja kehittävät SYKEn tavoin kaikille avoimia kansalaishavaintojärjestelmiä.

Luontohavaintojen tekeminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Vuosien kuluessa havaintoja tallentava saa itselleen näyttävän havaintoarkiston.

Kansalaishavainnoitsija tuottaa arvokasta tietoa luonnostamme ja sen muutoksesta Lajitietokeskuksen ja tutkimuslaitoksien havaintotietokantoihin tutkijoiden käyttöön. Esimerkiksi vieraslajihavainto voidaan hyödyntää vieraslajien torjunnassa ja ongelman laajuuden kartoituksessa. Kasvipaikkahavainnoilla voidaan hahmottaa kasvilajien levinneisyyttä Suomessa.

Kuva: Riku Lumiaro
Kuva: Riku Lumiaro

”En tiennytkään kyläneidonkielen olevan yleinen pitkin maamme etelärannikkoa. Siitä on tallennettu yli 1500 havaintoa laji.fi-palveluun.”
”Tänä keväänä västäräkki saapui kotipihalleni jo maaliskuun 10. päivänä, peräti kaksi viikkoa aikaisemmin kuin kymmenen vuotta sitten.”
”Sieniretkellä löysin oudon näköisen limakasan, joka paljastuikin limasieneksi. Kuvailutekstin mukaan kirkkaan keltainen paravoi elää lahopuulla ja kannontyvissä ja se uskottiin olevan henkiolennon metsään piilottamaa voita. ”
”Näin ensimmäisen kerran eläessäni saukon Hangon Högholmenissa. Tallentaessani havaintoa huomasin, että moni muukin oli nähnyt tuon saukon sukeltelevan aivan rannan tuntumassa.”

Ilmoita havaintosi verkossa tai puhelimella:

Käytä tunnisteita #kansalaishavainto #lajitieto #luonto