Kuvassa on viiden hengen seurue, joka on kokoontunut luonnon keskelle juhlimaan. Taustalla avautuu näköala ja sininen järvimaisema, ja seuruetta ympäröivät vihreät puut ja pensaat, joita on koristeltu pienillä Suomen lipuilla.

Yleisötapahtumia, retkiä, mustikkapiirakkaa, liputusta – Suomen luonnon päivää elokuun lopussa juhlitaan monin tavoin jo kymmenettä kertaa

Suomen luonnon päivää on juhlittu ensimmäistä kertaa vuonna 2013 ja aina elokuun viimeisenä lauantaina. Suomalaiset ovat ottaneet päivän juhlimisen innolla omakseen, ja se on vakiintumassa kalentereihin liputuspäiväksi vuodesta 2023 lähtien. Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka liputtaa luonnolleen.

Tänä vuonna luontoa juhlitaan jälleen lukuisissa eri tapahtumissa ympäri Suomen. Luontoa voi juhlia myös nostamalla Suomen lipun salkoon, nauttimalla mustikkapiirakkaa, lähtemällä retkelle yksin tai läheisten kanssa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää suomalaista luontojuhlaa. 

Elokuun viimeinen viikko pursuaa luontoretkiä ja -tapahtumia

Suomen luonnon päivä on vakiintunut monessa organisaatiossa osaksi vuoden tapahtumakalenteria. Silloin järjestetään retkiä lähiluontoon, halataan puita, järjestetään luontokuntosaleja, joogataan metsässä, järjestetään luontotalkoita tai vain nautitaan luonnosta.

Suomen Latu haastaa kaikki suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Tuhansien tähtien Metsähotellit kohoavat Nurmijärvelle ja Kannonkoskelle. Seitsemisessä ja Hiidenportissa juhlistetaan 40-vuotiaita kansallispuistoja. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään koko perheen luontokuvafestivaali, luomutiloilla pidetään avoimia ovia ja lukuisten organisaatioiden paikallisyhdistykset järjestävät tempauksia, tapahtumia tai retkiä luontoon. Moni koulu ja päiväkoti juhlistaa luontoa osana opetustoimintaa koko viikon ajan. Suomen luonnon päivän juhlinta onkin viime vuosina alkanut levittäytyä elokuun koko viimeiselle viikolle. 

Suomen luonnon juhlapäivää voi viettää myös yksinkertaisen kauniisti lähtemällä lähiluontoon nauttimaan hyvästä seurasta, eväistä ja tunnelmasta. Omannäköiset luontohetket perhe- tai ystäväpiirissä ovat olleet alusta asti monelle suomalaisille se tärkein tapa juhlistaa luonnon päivää. 

Tänä vuonna hurrataan ahvenille ja saukoille, mustarastaille ja valkolehdokeille – sekä Sinun lempilajillesi

Tämän vuoden Suomen luonnon päivänä erityisenä juhlanaiheena ovat meille suomalaisille tärkeät eliölajit. Keräämme eri-ikäisiltä suomalaisilta tarinoita tekstien ja videotervehdysten muodossa heille rakkaista lajeista, joita he haluavat Suomen luonnon päivänä juhlistaa.

Tarinoihin voi liittyä jokin omakohtainen muisto tai ne ovat muuten kertojalle tärkeitä. Tarinoiden eliölajit voivat olla yleisiä tai harvinaisia, kaupunkilajeja tai vanhojen metsien piilottelijoita, saariston tai pohjoisen Lapin asukkaita. 

Tarinoiden keruu alkaa elokuun alussa Yleisradion sivuilla. Koululaisia ja päiväkotilapsia kannustetaan pohtimaan omia lempilajejaan Suomen luonnon päivää edeltävällä viikolla. 

5 faktaa Suomen luonnon päivästä: 

  • Tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen ja suomalaisten luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassamme.
  • Mustikkapiirakka on päivän virallinen leivos.
  • Avoin kaikille, jotka haluavat juhlistaa Suomen luontoa, epäpoliittinen, epäkaupallinen.
  • Suomen luonnon päivää juhlittiin ensi kerran elokuussa 2013. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jolla on liputuspäivä luonnon kunniaksi (v. 2017 alkaen). Vuodesta 2023 alkaen päivästä tulee vakiintunut liputuspäivä suomalaiseen almanakkaan. Päivän suosion jatkuva kasvu ja nopea vakiintuminen suomalaisten merkkipäivien aateliin ovat osoitus siitä, että luonto on suomalaisille tärkeä, juhlan ja liputtamisen arvoinen.
  • Päivää koordinoivassa ohjausryhmässä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.
Lisätietoja:

Heli Rekiranta, Suomen luonnon päivän koordinaattori, 040 7544664, heli.rekiranta(at)metsa.fi

Seuraa Suomen luonnon päivää somessa: